NL EN

HOCHTIEF Nederland

Professor W.H. Keesomlaan 1

1183 DJ Amstelveen

+ 31 (0) 20 210 27 00

info@hochtief.nl

Aquaduct Vechtzicht
Aquaduct Vechtzicht
Muiden

Vechtzicht

Het aquaduct Vechtzicht heeft een totale breedte van maar liefst 65 meter. Daarmee is dit aquaduct het breedste aquaduct van Europa. Het aquaduct maakt deel uit van het SAAone: Amsterdam - Almere project. De lengte van het aquaduct is circa 620 meter, met in totaal twaalf rijstroken. Hiervan zijn vijf rijstroken per rijrichting beschikbaar én een wisselbaan met twee rijstroken. Tijdens de spits kan het verkeer gebruik maken van zeven rijstroken. Het dichte deel van het aquaduct is circa 194 meter lang. Het water van de rivier stroomt door de betonnen bak van het aquaduct waarmee de Vecht met het nieuwe aquaduct bij Muiden meer de ruimte heeft gekregen. De A1 loopt onder de rivier door en aan de westoever van het aquaduct ligt een ecopassage met natte en droge stroken land. Kortom, aquaduct Vechtzicht is een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid.

Optimale veiligheid: aquaduct Vechtzicht

Kenmerkend voor dit aquaduct is de open structuur, waardoor de doorstroming en de veiligheid van het verkeer optimaal is. Voor de bouw van het aquaduct is de Vecht in twee fases voor de helft geblokkeerd geweest. Omdat de rivier op deze locatie erg breed is, zijn er tijdelijk speciale nautische voorzieningen aangelegd. Door deze gedeeltelijke afsluiting ontstonden er geen problemen voor de scheepvaart.

Aquaduct Vechtzicht en HOCHTIEF

HOCHTIEF richtte zich tijdens de bouw van het aquaduct onder meer op het zo veilig mogelijk uitvoeren van de werkzaamheden. Juist omdat er in een ploegendienst gedurende 3 maanden 24 uur per dag werd gewerkt, is er extra geïnvesteerd in veiligheid en gezondheid van de medewerkers op de bouwplaats. Daarnaast hebben wij er eveneens voor gezorgd dat er voor iedereen steeds gratis vers fruit beschikbaar was. Door het inzetten van aparte EHBO-containers en speciale ontruimingshulpmiddelen bij de ingangen van de enorme bouwput, brachten wij de veiligheidsmiddelen op de bouwplaats zo dicht mogelijk naar de werkplek toe. Dit hebben wij op eenzelfde wijze toegepast bij het beschikbaar stellen van voldoende schaft- en toiletruimtes nabij de werkplek Vechtzicht. Verder is er regelmatig geoefend in het ontruimen van de bouwput. Hier zijn belangrijke lessen geleerd over de toegankelijkheid van het gigantische bouwterrein.

 

Winnaar van De Nederlandse Bouwprijs 2017

Categorie: Civiele Kunstwerken

Ed Onstee

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op en we zullen je bericht zo snel mogelijk beantwoorden.
Ed Onstee
Financieel Directeur SAAone